Ana Sayfa
Bölüm
Bölüm Başkanından

Bölüm Başkanından

Geleneksel Türk Sanatları Bölümü; Geleneksel Sanatlar çerçevesinde, sanat eğitimi almış, görme ve algılama yetisi kazanmış, geleneksel değerlerimizi özümleyerek kendi sanatsal yapısıyla çağdaş ve özgün yaklaşımlar getirebilen yaratıcı tasarımcılar yetiştirmeyi amaçlamaktadır. 2000 yılında Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü adı altında üç anasanat dalı ile eğitime başlamıştır. Günümüzde, Geleneksel Türk Sanatları adı altında, Tezhip Sanatı, Çini Tasarımı ve Onarımı, Halı- Kilim ve Geleneksel Kumaş Desenleri ile Hat (2010 yılından itibaren) Anasanat Dalları ile eğitim vermeye devam etmektedir. Kadromuzda; 2 Profesör, 2 Doçent, 2 Doktor Öğretim Üyesi, 1 Öğretim Görevlisi Doktor, 3 Öğretim Görevlisi, 1 Araştırma Görevlisi Doktor ve 1 Araştırma Görevlisi bulunmaktadır. 

Bölümümüz, her yeni eğitim öğretim yılı başında özel yetenek sınavı ile 35 öğrenci kabul etmektedir.İlk yıl ortak temel sanat ve kültür dersleri alan öğrencilerimiz, ikinci yıl ilgi duydukları anasanat dalını seçerek,6 yarıyıl bu dalda eğitimlerine sürdürmektedirler. Lisans eğitimi sonucunda 240 AKTS ile mezun veren bölümümüz, 2013-2014 eğitim öğretim yılında ders planlarında öğrencilerin her dönemde aldıkları derslerle daha donanımlı olarak yetişmeleri amacıyla; bazı yenilikler ve düzenleme çalışmaları yapmıştır. Böylece öğrencilerin seçtikleri anasanat dalı dersleri dışında; çeşitli seçmeli derslerle kendilerinifarklı alanlarda geliştirebilmeleri de mümkün kılınmıştır. Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesindeki lisansüstü eğitimimiz; disiplinlerimizin ortaklığıyla tek bir isim altında; tezhip, çini, halı-kilim, kumaş ve hat alanlarına yönelik çeşitlendirilmiş derslerle öğrencilerini mezun etmeye devam etmektedir.

Bölümümüz, günümüzde yok olmaya başlayan geleneksel sanatlarımızı canlandırarak, geleceğe aktarmayı sağlamak;yaşayan veya yok olmakta olan ürünleri saptamak ve arşivlemek için bilimsel araştırma yöntemlerini öğretmek; tasarım, restorasyon alanlarında eğitim ve çalışmalarına devam etmektedir. Öğrencilerimiz mezun olduktan sonra; atölyeler ve fabrikalarda tasarımcı, kütüphaneler ve restorasyon merkezlerinde restoratör olarak isdihdam edilebilirler.