Doç. Dr. Ayşe Gamze Öngen'in "23° 27’" İsimli Kişisel Sergisi Stmf Sanat Galerisinde Açıldı!
Doç. Dr. Ayşe Gamze Öngen'in

Doç. Dr. Ayşe Gamze Öngen'in "23° 27’" isimli kişisel sergisi STMF Sanat Galerisinde Açıldı!

Doğuş Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Gamze Öngen’in sergisi Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emrah Doğan, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tahsin Turgay, Dekan yardımcıları Doç. M. Hülya Doğru, Dr. Öğr. Üyesi Dicle Öney, STMF Bölüm Başkanları, Fakültenin hocaları ve öğrencilerin katılımı ile STMF Sanat galerisinde açıldı. Doç. Dr. Ayşe Gamze Öngen bir dünya vatandaşı, akademisyen ve sanatçı tasarımcı kimliğiyle sosyal sorumluluk çerçevesinde gelecek kuşakların daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeleri için sergisine 23° 27’ ismini vererek bu konuya dikkat çekmek istemiştir. Sanatçının sergisi 27 Mart- 02 Nisan 2023 tarihleri arasında Sakarya Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Sanat Galerisi’nde izlenebilir.

Sanatçı ve akademisyen Doç. Dr. Ayşe Gamze Öngen bir dünya vatandaşı olarak, sosyal sorumluluk çerçevesinde gelecek kuşakların daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeleri için sergisine 23° 27’ ismini vererek Dünyamızın eksen eğim açısına dikkat çekmek istemiştir. Sanatçı sergi açılışında yaptığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı; Dünyamızın eksen eğiminin 23° 27’lık açıda olması insanoğlunun yaşamını sürdürebilmesi için çok önemlidir. Böylelikle bizler, mevsimleri, bir noktaya düşen güneş ışınlarının yıl içerisinde değişimini, gölge boyunda değişimler oluşmasını, Kutup daireleri ile dönenceleri, güney yarım kürede ve kuzey yarım kürede aynı anda farklı mevsimler yaşanmasını, aydınlanma sürelerinde sürekli değişimleri, gece gündüz sürelerinin belirli tarihlerde uzaması veya kısalmasını, basınç farkları ile mevsimlik sıcaklık farklarının oluşmasıyla yaşamlarımızı sürdürebilmekteyiz. Ancak insanoğlunun sonsuz istekleri, hırsı, aşırı tüketimi, bölgesel ve küresel ölçekte sürdürülebilir yaşamı tehdit etmektedir. Bu tehdit, hızlı nüfus artışı, sanayileşme, çarpık kentleşme, doğal yaşamın tahrip edilmesi, aşırı enerji üretimi ve tüketimi, ormanların yok edilmesi, çeşitli kaynaklardan salınan sera gazların artışıyla ozon tabakasının incelmesiyle oluşan küresel ısınmanın getirdiği olumsuzluklardır. Sanatçı eserlerinde Dünyamıza gönderme yaptığı dairesel form ve bu form üzerinde kullandığı geometrik desenlerin kendi içinde farklılık ancak bütünde birlik oluşturması ile tüm insanlığı temsil etmiştir. Tasarımında kullandığı kırmızı, siyah, gri renk tonlarıyla sanatçı doğal afetlerin şiddetini vurgulamak istemiştir.